Μείωση ρεκόρ πωλήσεων σε μη καταστήματα τροφίμων τον Οκτώβριο

0

Τον Οκτώβριο, οι λιανικές πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκαν κατά 1,0% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2016, όταν αυξήθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σε συνολική βάση, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Οκτώβριο, έναντι αύξησης 2,4% τον Οκτώβριο του 2016. Αυτή είναι η χαμηλότερη αύξηση από το Μάιο και κάτω από τους 3 μήνες και 12 μήνες κατά μέσο όρο 1,7% και 1,5% αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών έως τον Οκτώβριο του 2017, οι πωλήσεις σε μη καταστήματα σε μη καταστήματα μειώθηκαν κατά 2,2% σε συνολική βάση και κατά 2,9% σε επίπεδο ομοειδούς. Σε δωδεκάμηνη βάση, η συνολική μείωση ήταν 2,1%, η βαθύτερη από τότε που άρχισαν οι εγγραφές μας τον Ιανουάριο του 2012.

Κατά τους τρεις μήνες έως τον Οκτώβριο, οι πωλήσεις τροφίμων αυξήθηκαν κατά 2,4% σε όμοια βάση και 3,7% σε συνολική βάση. Αυτό παραμένει πάνω από το δωδεκάμηνο Συνολική μέση αύξηση 3,2%, ο υψηλότερος μέσος όρος 12 μηνών από τον Ιούλιο του 2013.

Κατά το τρίμηνο έως τον Οκτώβριο, οι λιανικές πωλήσεις μη εδώδιμων προϊόντων στη Βρετανία μειώθηκαν κατά 0,4% σε όμοια βάση και αυξήθηκαν 0,1% σε συνολική βάση κάτω από το δωδεκάμηνο Συνολική μέση αύξηση 0,2%, η οποία είναι το χαμηλότερο από τότε που ξεκινήσαμε τη μέτρηση των Μη Τροφίμων τον Ιανουάριο του 2011. Η μηνιαία πτώση είναι επίσης η πιο βαθιά από τότε που άρχισαν τα αρχεία μας.

Οι πωλήσεις μη διατροφικών προϊόντων μέσω διαδικτύου σημείωσαν αύξηση 4,0% τον Οκτώβριο, κάτω από τους 3 και τους 12 μήνες αντίστοιχα κατά 8,7% και 8,3% αντίστοιχα. Online ήταν η χαμηλότερη ανάπτυξη από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία μας τον Δεκέμβριο του 2012. Το ποσοστό διείσδυσης στο διαδίκτυο αυξήθηκε από 22,6% τον Οκτώβριο του 2016 σε 23,7% τον Οκτώβριο του 2017, το υψηλότερο ποσοστό διείσδυσης από τον Δεκέμβριο του 2016.

Helen Dickinson OBE, Διευθύνων Σύμβουλος, Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής

“Ήταν ένας πενιχρός μήνα τον Οκτώβριο για τις λιανικές πωλήσεις καθώς η δραστηριότητα των αγορών μειώθηκε. Με τη συνολική ανάπτυξη στο χαμηλότερο από το Μάιο και κάτω από το μέσο όρο των δώδεκα μηνών, οι έμποροι λιανικής πώλησης θα προκαλέσουν ανησυχία καθώς προετοιμάζονται για την κρίσιμη πορεία μέχρι τα Χριστούγεννα.

“Η πτώση οφείλεται στη χειρότερη απόδοση των πωλήσεων εκτός των ειδών διατροφής από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή μας τον Ιανουάριο του 2011, καθώς οι καταναλωτές φαίνεται να επέλεξαν εμπειρίες και εξορμήσεις σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του εξαμήνου κατά τη διάρκεια επισκέψεων στα καταστήματα. Η αύξηση των πωλήσεων τροφίμων εν τω μεταξύ, προσθέτει κάποιο χρώμα σε αυτή την αλλιώς αναιμική εικόνα, αλλά αυτά τα στοιχεία είναι πολύ αυξημένα από τον πληθωρισμό.

“Η πραγματική αγοραστική δύναμη των καταναλωτών βρίσκεται σε πτωτική πορεία το περασμένο έτος καθώς η επιτάχυνση του πληθωρισμού έχει κάνει τους αγοραστές να γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά τις αγορές που μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Πολλοί τώρα αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος δανεισμού, δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων, γεγονός που θα χρησιμεύσει μόνο για να χτίσει περαιτέρω πιέσεις στα οικονομικά των νοικοκυριών.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον εγγενή δεσμό μεταξύ των καταναλωτικών δαπανών και της οικονομικής ανάπτυξης, ο καγκελάριος θα πρέπει να σκεφτεί την απογοητευτική αυτή κατάσταση και να παραδώσει έναν προϋπολογισμό που υπονομεύει τους κινδύνους περαιτέρω επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών, μειώνοντας το κόστος ζωής. Με άλλα λόγια, ένας προϋπολογισμός αγοραστών. ”

Paul Martin, Επικεφαλής Λιανικής, KPMG

“Ο Οκτώβριος σημάδεψε ακόμη μια ανατροπή της τύχης για τους λιανοπωλητές, ενισχύοντας πόσο ευμετάβλητες ήταν οι καταναλωτικές δαπάνες. Παρά την θετική εικόνα τον περασμένο μήνα, αυτά τα τελευταία στοιχεία θα είναι μια πραγματική απογοήτευση και όχι η αρχή για τους χρυσοί λιανοπωλητές που ελπίζουν.

“Οι πωλήσεις ειδών ένδυσης πλήττονται ιδιαίτερα. Μετά από μια σύντομη επίσκεψη, οι πωλήσεις μόδας επανήλθαν στο θλιβερό θέμα που έχουμε δει εδώ και αρκετούς μήνες φέτος. Ο απροσδόκητα ζεστός καιρός τον περασμένο μήνα δεν θα έχει βοηθήσει, αλλά αυτό είναι απίθανο να είναι ο μόνος λόγος που οι νέες σειρές αποδεικνύονται αντιδημοφιλείς.

“Η γενική ανάπτυξη στο διαδίκτυο ήταν ελάχιστη στην καλύτερη περίπτωση, αν και τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς συνέχισαν να ξεχωρίζουν ως ισχυροί καλλιτέχνες. Οι καυτές ερωτήσεις για τους εμπόρους λιανικής πώλησης θα είναι κατά πόσον οι αγοραστές κρατούν τις αγορές τους μέχρι τη μαύρη Παρασκευή και αν οι έμποροι λιανικής μπορούν να ανακάμψουν από την κακή απόδοση αυτού του μήνα για να τελειώσει το έτος σε ψηλά επίπεδα.

“Με την απόφαση του Bank of England για επιτόκιο να δούμε την πρώτη αύξηση σε δέκα χρόνια, είμαστε πιθανό να συνεχίσουμε την επιβράδυνση του τομέα, με τους καταναλωτές να έχουν μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα για να περάσουν. Ο προϋπολογισμός του φθινοπώρου προσεγγίζει επίσης και οι έμποροι λιανικής πώλησης πιθανότατα θα ελπίζουν σε κάποια μορφή ανακούφισης, ιδιαίτερα μετά τη δημιουργία των προκλήσεων των επιχειρηματικών επιτοκίων ».

Joanne Denney-Finch, Διευθύνων Σύμβουλος, IGD

“Οι πωλήσεις τροφίμων και παντοπωλείων παρέμειναν άνοδος με ένα άλλο μήνα πάνω από την αύξηση του πληθωρισμού, ίσως να επωφεληθούν από περικοπές σε άλλες δαπάνες των νοικοκυριών. Ωστόσο, με το 77% των αγοραστών που εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση της οικονομίας και το 79% για το κόστος διαβίωσης, επικρατεί μια διάθεση προειδοποίησης. Το ένα πέμπτο (20%) λέει ότι θα επικεντρωθεί περισσότερο στην εξοικονόμηση χρημάτων στα τρόφιμα και τα ψώνια τους στο επόμενο έτος – το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2016. “

Share.

About Author

Leave A Reply