Γεια σας μητέρες από την Ελλάδα!

0

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Από προχθές κάποιοι ξαναβρήκαν τον ύπνο τους. Κάποιοι άλλοι δεν κατάλαβαν ακριβώς τι συνέβη ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να κρατούν στάση αναμονής. Ο λόγος για το deal Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου, που έλαβε ένα ακόμη “πράσινο φως”, για να οδεύσει προς την ολοκλήρωσή του.

Τι συνέβη προχθές; Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, “θεράπευσε” το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης επί της αίτησης εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, απορρίπτοντας τον χρονικό περιορισμό της 14.02.2017, ως προς την επέλευση των αποτελεσμάτων της διαλυτικής αίρεσης. Η συγκεκριμένη διαλυτική αίρεση προέβλεπε ότι η συμφωνία εξυγίανσης καθίσταται άκυρη αν έως τις 14 Φεβρουαρίου δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης τριτανακοπής (σ.σ. ο μήνας των τριτανακοπών συμπληρώνεται στις 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή έναν μήνα μετά τη δημοσίευση της απόφασης), ή δεν έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση από το αρμόδιο δικαστήριο επί εμπροθέσμως ασκηθείσας τριτανακοπής.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ό,τι με την απόφαση του, το Δικαστήριο δεν θέτει όριο καταληκτικής προθεσμίας ολοκλήρωσης της συμφωνίας και ό,τι ο μήνας των τριτανακοπών, δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο στην ολοκλήρωση του deal.

Βέβαια για να ολοκληρωθεί το deal απαιτούνται ακόμη κάποια βήματα. Να κλείσει ο μήνας των τριτανακοπών, χωρίς την κατάθεση κάποιας που ενδεχομένως θα δημιουργήσει πρόβλημα στη συμφωνία (σ.σ. σύμφωνα με νομικούς κύκλους τα περιθώρια άσκησης τριτανακοπών είναι περιορισμένα αφού εκτιμάται ότι μόλις το 2% των πιστωτών που μπορούν να ασκήσουν τριτανακοπή δεν έχουν συναινέσει στο deal ή δεν έχουν παραστεί ως διάδικοι στη διαδικασία).

Πέρα από το νομικό σκέλος, πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ του επενδυτή, δηλαδή της Σκλαβενίτης και των εμπλεκομένων τραπεζών, η επιπλέον χρηματοδότηση, (υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ) για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργήθηκε από την καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης, και να υπογραφούν οι τελικές συμφωνίες της βασικής χρηματοδότησης με τις τράπεζες συνολικού ύψους 352 εκατ. ευρώ.

Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης η χρηματοδότηση, ύψους 352 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί από τα Πιστωτικά Ιδρύματα κατά την ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής μέσω έκδοσης από την Ελληνικής Υπεραγορές Σκλαβενίτη (θυγατρική της Σκλαβενίτης) κοινού ομολογιακού δανείου, ενώ ο επενδυτής θα βάλει άλλα 125 εκατ. ευρώ. Το προϊόν της νέας χρηματοδότησης, θα εκταμιευθεί εντός 20 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, ενώ οι προμηθευτές θα πληρωθούν εντός 60 εργάσιμων ημερών. Με βάση έναν πρόχειρο υπολογισμό, εκτιμάται ότι η πληρωμή θα γίνει μέσα στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, αν και εφόσον η ολοκλήρωση της συναλλαγής πραγματοποιηθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Η επόμενη ημέρα

Βέβαια όλα αυτά θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να είχαν πάρει άλλη τροπή, αν το πρώτο deal μεταξύ της Σκλαβενίτης – Μαρινόπουλος, (αφορούσε τα 33 υπερμάρκετ της δεύτερης), δεν είχε οδηγηθεί στις καλένδες ή αν η αλυσίδα Μαρινόπουλος προσέφευγε πολύ νωρίτερα στο άρθρο 99.

Εκείνο το πρώτο deal με τη Σκλαβενίτης είχε ανακοινωθεί, πριν ακριβώς από έναν χρόνο, στις 12 Φεβρουαρίου του 2016 και επί της ουσίας ναυάγησε λίγο μετά το Πάσχα του 2016, με τους τίτλους τέλους να πέφτουν και επισήμως στα τέλη Ιουνίου, όταν η οικογένεια Μαρινόπουλου παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στην αλυσίδα της, αιτήθηκε προστασία από τους πιστωτές της και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις, υπό τα νέα δεδομένα, με τη Σκλαβενίτης και τις πιστώτριες τράπεζες .

Δύο μήνες διαπραγματεύσεων οι οποίες κινδύνευσαν να τιναχτούν στον αέρα ουκ ολίγες φορές. Αγώνας δρόμου για τη συγκέντρωση των υπογραφών συναίνεσης των πιστωτών και την κατάθεση της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 106β&θ του πτωχευτικού κώδικα στις 30 Σεπτεμβρίου. Εκδίκαση της υπόθεσης στις 19 Οκτωβρίου, και τρεις μήνες αναμονής, για την έκδοση της απόφασης η οποία άργησε …μια ημέρα.

Πλέον το στοίχημα για τη Σκλαβενίτης είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσει να γυρίσει το δίκτυο της Μαρινόπουλος, που περνά στα χέρια της. Αν δηλαδή θα καταφέρει, σε μια αγορά η οποία συνεχίζει να μετρά σημαντικές απώλειες (-9,9% ήταν η πτώση της κατανάλωσης στα είδη διατροφής εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο) να δελεάσει τους καταναλωτές, οι οποίες έχουν βρει αλλού στέγη, να γυρίσουν πίσω. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι σίγουρα η αλλαγή της ταμπέλας στα καταστήματα Μαρινόπουλος και η τροφοδοσία του δικτύου, το παιγνίδι, όμως όπως λένε όσοι γνωρίζουν θα παιχθεί, στις προσφορές, στις παροχές και στις τιμές.

Share.

About Author

Leave A Reply